Weet je het zelf even niet meer en ben je op zoek naar de juiste therapie?
Op de Spirituele Gids kan je de meest betrouwbare en zuivere spiritueel werkers vinden. Onze coaches, therapeuten, helers, kaartleggers en nog veel meer professionals staan voor je klaar.
Limburg Lavendel
Emiel Knaepen, zaakvoerder in gevelpleisterwerken, huurde in 1984 de opslagplaatsen van een voormalig landbouwbedrijf in de Olmenbosstraat om zijn vrachtwagens en werktuigen onder te brengen. In 1996 kocht hij het hele pand met woonst, schuur en stallingen op 4 ha grond.
Om de grond keurig te houden en een goede bestemming te geven kwam het idee om er iets met kruiden te doen. Aangestoken door de microbe van de kruiden door Wim Van Lishout ging hij opleidingen volgen in het Syntra te Hasselt voor herborist en kruidenteler van 1997 tot 2000. Aanvankelijk werd er van start gegaan met diverse kruiden en wat later met een veld van teunisbloem, dit voor de olie, maar dat liep niet volgens de verwachtingen. Na een reis te hebben ondernomen naar het eiland Jersey en Norfolk in Engeland was hij helemaal in de ban van de kleurige en geurige lavendel. Er werden meteen een paar duizenden plantjes gekweekt, later aangevuld met nog enkele duizenden uit Nederland waarna nog eens zevenduizend uit de Provence.
In totaal zijn er nu ongeveer 75 soorten te bewonderen. Dit is het resultaat dat men nu ziet: lavendel in de demervallei, het is een heerlijkheid om te kijken en te ruiken. Het verwerken liep aanvankelijk niet van leien dakje maar zoals bij alles moet je leergeld betalen.
Emiel bleef niet bij de pakken zitten en ging zijn licht opsteken en zijn neus opsnuiven in de Provence waarna alles veel vlotter begon te verlopen. Eind juli wordt de lavendel geoogst met een zelfgebouwde machine, enkele dagen gedroogd in rekken onder een afdak en daarna gedistilleerd tot olie. Dit gebeurt allemaal op de klassieke manier die zeer boeiend is om te zien.
Dat Emiel een natuurmens is, is zeer duidelijk, zo legde hij een kikkerpoel aan en een vleermuizenkelder waar deze beestjes kunnen overwinteren. Een natuurlijke waterzuivering en een waterval die over rotsen naar een kruidentuintje vloeit leidt ons weer verder naar een indrukwekkende provencaalse pergola waar de lavendeltuin op ons wacht. De rust en de geuren brengen een waarachtig Provence-gevoel bij ons naar boven.
Emiel heeft nog vele te realiseren dromen op zijn programma. Hij wil graag andere mensen laten meegenieten van deze pracht. Zo wil hij zijn huis veranderen tot gelegenheid voor hoevetoerisme “kamer met ontbijt” met een kleine drankgelegenheid en een winkeltje. Hierbij zegt hij graag “maak van je leven een droom en breng elke droom tot leven.